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Attention:     

Dear Representative Timmons: 

Thank you for your letter of June 6, 2023. You requested guidance to define “living 
expenses” for Members of Congress (members) for purposes of Section 162.  You also 
asked us to clarify that transportation expenses are deductible travel expenses when a 
member travels from their home state to Washington, D.C., to conduct official business 
of Congress. You also raised the issue of the treatment of certain campaign-related 
expenses. 

Deductibility of living expenses for members 

Section 162(a) provides for the deduction of all ordinary and necessary expenses paid 
or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business. Section 162(a) 
provides a specific rule for members that the place of residence of a member within the 
State, congressional district, or possession that the member represents in Congress 
shall be considered the member’s home. However, amounts expended by such 
members within each taxable year for living expenses shall not be deductible for income 
tax purposes.  

Before Congress enacted the Tax Cuts and Jobs Act (TCJA), this section provided that 
a member could deduct amounts expended for living expenses up to a maximum of 
$3,000 per year. However, TCJA amended the language under Section 162(a) by 
striking “in excess of $3,000,” at the end of the sentence, and retained the rest of the 
sentence that disallowed a deduction of living expenses for members.1 Therefore, under 
the current version of Section 162(a), members may not deduct any living expenses.  

Prior to 1952, Section 162(a) did not contain any language addressing deductions by 
members. Members could not deduct living expenses while in Washington, D.C., as 
business traveling expenses because the Tax Court determined Washington, D.C., to be 
their tax home.2 In 1952, Congress amended Section 162(a) to specify that the state 

1 Public Law 115-97, Section 13311(a), 131 Stat. 2054 (Dec. 22, 2017). 
2 Lindsay v. Commissioner, 34 B.T.A. 840, 843 (1936). 
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that a member represents is the member’s home. This change allows members a 
deduction up to $3,000 for living expenses while away from home in Washington, D.C., 

on official business of Congress.3  

In addition, Congress explained the effect of the 1952 amendment on living expenses 
members incur when Congress enacted rules for state legislators. A House Report 

stated that “[t]herefore, a member (who does not commute on a daily basis from his 
congressional district) can deduct up to $3,000 of his expenses of living in the 
Washington, D.C., area.”4 The Supreme Court also discussed the amendment, stating 

that by including a provision specifying a tax home, and allowing a specific deduction for 
members, Congress intended to solve the special travel expense problems inherent in 

service as a national legislator.5  

The Tax Court, in Chappie v. Commissioner, explained the 1952 amendment and 
discussed the legislative history of the specific rule for members under Section 162(a).6 

Explaining the effect of the amendment, the court pointed out that “[b]y legislatively 
determining the tax home of a member, the amendment allowed them a deduction for 
meals and lodging expenses while in Washington on official business on behalf of their 

constituents.”7  

In addition, the court pointed out that “members were permitted to deduct amounts up to 

$3,000 expended for living expenses while away from that tax home.”8 As you 
acknowledged, the court recognized the deductibility of living expenses by a member 
while the member is away from home on official business. The Tax Court discussed 

Section 162(a), as in effect before TCJA, which allowed a specific deduction for living 

expenses for members up to a maximum of $3,000 per tax year.  

Based on the legislative history and cases, for members, the “living expenses” language 
in Section 162(a) refers to living expenses paid or incurred while in the Washington, 
D.C., area on official business. Accordingly, for tax years beginning after December 31,

2017, members are not allowed to deduct any living expenses paid or incurred while in

the Washington, D.C., area on official business.

Deductibility of transportation expenses to Washington, D.C., for members 

Section 162(a)(2) provides for the deduction of all ordinary and necessary expenses 

paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business. This 
includes travel expenses (including amounts expended for meals and lodging other than 
amounts that are lavish or extravagant under the circumstances) while away from home 

3 See Pub. L. 471, ch. 598, 66 Stat. 467 (July 9, 1952). See also Senate Report Number 82-1828, at 2 

(1952).  
4 See House of Representatives Report NO. 94-658, at 122 (1975). 
5 Commissioner v. Stidger, 386 U.S. 287, 292 (1967).  
6 Chappie v. Commissioner, 73 T.C. 823 (1980), 
7 Id. at 830. 
8 Id. at 829. 
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engaged in a trade or business. The daily transportation costs of going between one 

business location and another business location generally are deductible under Section 
162(a).9 For example, if members travel between their home district offices in the 
Washington, D.C., area, and their offices in Washington, D.C., their transportation 

expenses would be deductible business expenses. However, as you acknowledged, the 
members’ costs of commuting from their residences to their home district offices are 
nondeductible personal commuting expenses.10  

 
Travel expenses, including travel fares, meals, and lodging, are deductible if such 
expenses are reasonable and necessary and paid while away from home while 

engaged in a trade or business.11 Members’ respective home districts are their tax 
homes, and the members must be “away from home” to deduct travel expenses under 
Section 162(a)(2).12 In addition, “away from home” expenses will always exclude 

commuting costs, which are not deductible under Section 262.13  
 
You asked whether members who live away from Washington, D.C. (for example, 

California, Oregon, Washington, etc.), are allowed to deduct travel expenses from their 
districts to Washington, D.C., to attend formal hearings and votes. Under these 
circumstances, members are away from home and may deduct travel fares (for 

example, airfare) between their home districts and Washington, D.C., and for the return 
trip from Washington, D.C., to their home districts, as travel expenses under Section 
162. To deduct meals and lodging expenses as travel expenses going from their home 

districts to Washington, D.C., and returning to their home districts from Washington, 
D.C., the travel must be substantially longer than an ordinary day’s work and require an 
overnight stay or substantial sleep or rest.14 Therefore, certain travel expenses from a 

member’s home district to Washington, D.C., may be deductible if the member is “away 
from home” and the other requirements for a deductible expense are satisfied under 
Section 162(a).  

 
In addition, the member must meet the substantiation requirements under Section 274 
to deduct such travel expenses. For more information, please see Publication 5137, 

Fringe Benefit Guide.   
 
Income treatment of exempt function expenses described in Section 527 

 
You also asked whether certain expenses, including travel fares, lodging, and meals, 
paid for by an organization described in Section 527 on behalf of an individual result in 

taxable income to that individual. Section 527 exempts from income taxation the income 
of an organization organized and operated primarily for an exempt function that is 
segregated from other income and used only for an exempt function. An exempt  

 
9 See Revenue Ruling 99-7, 1999-5 I.R.B. 4. 
10 Sections 1.162-2(e) and 1.262-1(b)(5). 
11 Sections 162(a)(2) and 1.162-2(a). 
12 See Chappie, 73 T.C. at 830-831. See also H.R. REP. NO. 94-658, at 122 (1975). 
13 Id. at 831 (“Section 262 takes precedence over the provisions of Section 162”). 
14 See United States v. Correll, 389 U.S. 299, 304 (1967); Rev. Rul. 75-170, 1975-1 C.B. 60; Publication 
5137, Fringe Benefit Guide. 
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function, as defined in Section 527(e)(2), includes all direct and indirect activities related 
to the process of selecting individuals for public or political office. Exempt functions also  
include expenditures relating to a public or political office which, if incurred by the 
individual, would be deductible under Section 162(a). An exempt function is shown by 
facts and circumstances demonstrating that the activity influences or attempts to 
influence the selection, nomination, election, or appointment of any such individual.15  

Amounts expended by an organization described in Section 527 for an exempt function 
are not income to any individual on whose behalf the expenditure is made. Conversely, 
expenditures not for an exempt function that result in direct or indirect financial benefit 
to an individual are includible in the gross income of the individual.16  

When an organization described in Section 527 supports a candidate for public office 
by, for example, paying for the candidate’s travel fares, lodging, and meals during 
campaign-related travel, these expenditures are for an exempt function.17 The benefit 
the candidate receives from these expenditures, therefore, is not includible in the 
candidate’s gross income.18 As provided in Section 527(e)(2), when the organization 
pays for expenditures relating to a public office that would be deductible by the 
individual under Section 162(a), such as travel fares, the benefit to the individual is not 
includible in the individual’s gross income.  

I hope this information is helpful. If you or a member of your staff have any questions, 

please contact me or Alicia Lee-Won at     -   -       . 

Sincerely, 

Norma C. Rotunno 

Branch Chief, Branch 1 
(Income Tax & Accounting) 

15 See Treasury Regulation Section 1.527-2(c). 
16 See Treas. Reg. Section 1.527-5(a)(1).  
17 See Treas. Reg. Section 1.527-2(c)(5)(i). 
18 See, for example, Rev. Rul. 79-12, 1979-1 C.B. 208 (1979) (amounts expended for a taxpayer, an 
elected legislator, to attend a political convention are not includible in the taxpayer's gross income). 
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